Aktualno

MOJE SLIKE – MOJA STVAR!

Več spletnih strani, medijev in storitvenih podjetij zbira fotografije ljudi, največkrat od fotografov in paparacov na družabnih dogodkih, zabavah in proslavah. Te fotografije potem vnesejo v bazo, jih objavijo na svoji spletni strani in jih prodajajo. Pa smejo to početi brez soglasja fotografiranih?

Tudi slučajno ne! Kot poroča European Data Protection Board, se je eden od tako fotografiranih ljudi pritožil in od slovenskega podjetja zahteval, da njegove fotografije umaknejo in jih nehajo zbirati, obdelovati in prodajati, saj je tudi fotografija osebni podatek. Podjetje je njegovo zahtevo zavrnilo, zato se je obrnil na slovenskega Informacijskega pooblaščenca, ta pa je ugotovil, da gre v njegovem primeru za očitno kršitev Zakona o varstvu osebnih podatkov in uredbe GDPR.

V tem primeru je podjetje ustvarilo pravo bazo podatkov za vsako fotografirano osebo, z imenom in priimkom, opisom dogodka ter z imeni drugih oseb, v katerih družbi je bila. Baza je imela iskalnik, s katerim je lahko vsak ustvaril pravi osebni profil fotografiranega. Zato je Informacijski pooblaščenec zavrnil navedbe podjetja, da gre za javni interes in obveščanje javnosti, ter podjetju naložil, naj takoj izbriše tako fotografije pritožnika kot vse osebne podatke in metapodatke, povezane z njimi.

Če tudi vi upravljate s podobno spletno stranjo, zbirate fotografije in osebne podatke fotografiranih, se obrnite na strokovnjake za varstvo osebnih podatkov podjetja Dataofficer. Izkazati morate prepričljiv javni interes, fotografije in podatki ter vaše upravljanje z njimi pa morajo izpolniti še druge, precej stroge pogoje, da jih lahko zbirate in obdelujete. Pišite nam na info@dataofficer.si ali pa nas pokličite na +386 41 314 400!

 
 
Previous Post

KDOR SVOJ NOS VTIKA V TUJE REČI, JIH PO NOSU DOBI

Next Post

BOLJE PREPREČITI KOT ZDRAVITI!

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse
Omogoči vse