Aktualno

KDOR SVOJ NOS VTIKA V TUJE REČI, JIH PO NOSU DOBI

Baze podatkov so strašno privlačne. S preprostim vnosom gesla se znajdete v svetu skrivnosti, za katere ljudje mislijo, da so varno skrite. Marsikdo bi dal svojo desno roko – ali pa vsaj zajeten kupček denarja – da bi izvedel, kaj skriva zoprni sosed, s kom se zdaj peča bivše dekle, kaj namerava nasprotnik na sodišču, ali pikantne podrobnosti zadnjega škandala iz sveta slavnih.

Ljubljanska policistka je tako svoj preradovedni nos vtaknila v različne zbirke osebnih podatkov. Mirno je vtipkala svoje službeno geslo in po zbirkah podatkov iskala podrobnosti o posameznikih. Pa ne za policijske potrebe: to je počela zaradi ljubosumja – in za denar. Podatke, do katerih je prišla neupravičeno, je prodajala ljudem, da so z njimi škodili nasprotnim strankam v sodnih postopkih.

Odkrili so jo, seveda, saj vse neupravičene vpoglede v zbirke osebnih podatkov odkrijejo, in zdaj jo je doletela zaslužena kazen: take hude zlorabe – kazniva dejanja! – storilcem ne prinesejo samo glob, ampak tudi zapor!

Vsaka zbirka osebnih podatkov je privlačna. Vsak, ki ima dostop do nje, je v skušnjavi. Uradniki na upravnih enotah, zaposleni na občinah, v komunalnih in drugih javnih podjetjih, ki imajo dostop do Centralnega registra prebivalstva ali drugih javnih zbirk. Zdravstveni delavci, ki imajo dostop do občutljivih zdravstvenih osebnih podatkov. Policisti in računalničarji. Vsakega lahko zamika, in vsakega lahko premami denar.

Zato je ključno usposabljanje vseh, ki lahko dostopajo do baz podatkov. Usposabljanje, ki vključuje ne le tehnične podrobnosti upravljanja z osebnimi podatki, temveč tudi etično plat. Razumeti morajo, da so za osebnimi podatki osebe; ljudje s svojim življenjem, svojo zasebnostjo, ki jo lahko neupravičen dostop do podatkov in posredovanje teh podatkov nepooblaščenim osebam razgali, uniči in onečasti. Usposabljanje in interni nadzor nad zaposleni, to so nujni ukrepi za preprečitev tovrstnih dejanj!

Posebej prilagojena usposabljanja za upravljalce različnih zbirk in druge zaposlene, ki dostopajo do osebnih podatkov, na katerih se poglobi tudi v etiko zbiranja in upravljanja s podatki, vsak mesec pripravljajo strokovnjaki podjetja Dataofficer. Pokličite nas na 386 41 314 400 ali nam pišite na info@dataofficer.si in se dogovorite čimprej!

Previous Post

MALO SO SE POHECALI – VELIKO BODO PLAČALI

Next Post

MOJE SLIKE – MOJA STVAR!

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse
Omogoči vse