Aktualno

BOLJE PREPREČITI KOT ZDRAVITI!

Pravijo, da jabolko na dan drži zdravnika stran … usposabljanje zaposlenih v zdravstvu na področju varstva osebnih podatkov pa informacijsko pooblaščenko – in še koga!

V letnih poročilih Informacijske pooblaščenke se ponavlja žalostna in zaskrbljujoča tema: preštevilne zlorabe in kršitve Zakona o varstvu osebnih podatkov se dogajajo prav tam, kjer je to najbolj občutljivo – v zdravstvenih domovih, bolnišnicah, lekarnah in drugih organizacijah s področja zdravstva.

Poročali smo že o tem, da se polovica vseh zaznanih kršitev varstva osebnih podatkov zgodi prav na področju zdravstva. Pred nekaj časa je v Bolnišnici Izola prišlo do grozljive situacije, ko so izvidi in napotnice pacientov bili prosto dostopni na spletu in ste jih lahko našli kar s pomočjo iskalnika!

Kljub opozorilom, globam in tožbam se še vedno dogajajo nepooblaščeni vpogledi v zbirke zdravstvenih podatkov, pomanjkljivo zavarovanje občutljivih zdravstvenih podatkov, deljenje podatkov o zdravstvenem stanju tretjim osebam itd. Pa ne gre samo za kazni – gre za zaupanje uporabnikov zdravstvenih storitev, ki k tistim, ki z občutljivimi osebnimi podatki ravnajo kot svinja z mehom, pač ne bodo več hodili. Nepoznavanje podrobnosti upravljanja z občutljivimi osebnimi podatki udari po dobičku!

Tudi v drugih državah opažajo, da prihaja do vedno več napadov z lažnim predstavljanjem, ki so usmerjeni na zdravstvene sisteme. V ogromnem številu e-poštnih sporočil se skrivajo tudi zlonamerni; pomanjkljiva zaščita in premajhna pozornost zaposlenih omogočata tistim, ki se lažno predstavljajo, da odprejo vrata izsiljevalski programski opremi ali drugim zlonamernim kodam.

Tudi če je fizična zaščita podatkov zagotovljena, so zaposleni še vedno šibka točka. Tisti, ki lahko upravljajo z občutljivimi osebnimi podatki, se še vedno premalo zavedajo pomena varnosti. Tako še vedno najdemo zdravnike, medicinske sestre, farmacevte in druge zaposlene, ki nočejo uporabljati močnih gesel, ki ne ravnajo pazljivo z dostopom do podatkov, ki iz lenobe, udobja ali želje po hitrem in enostavnem dostopu do podatkov vrtajo luknje v sicer odličen sistem zaščite ins tem omogočajo nepooblaščenim, da občutljive osebne podatke ukradejo in se z njimi okoristijo.

Samo zaupanje ni dovolj. Potrebno je preverjati, pregledovati, prevzemati odgovornost, se izobraževati in usposabljati. Zato smo v podjetju Dataofficer pripravili program izobraževanja in usposabljanja na področju varstva podatkov in upravljanja z občutljivimi podatki, ki je posebej prilagojen za delavce v zdravstvu. Veriga varnosti osebnih podatkov in upravljanja z njimi je tako močna, kot je močan njen najšibkejši člen. Zato ne tvegajte – izognite se globam, tožbam, medijskim gonjam in izgubi dobička, in poskrbite za zakonito, varno in učinkovito upravljanje podatkov:  prijavite svoje zaposlene na usposabljanje podjetja Dataofficer še danes! Pokličite nas na 041 314 400 ali pa nam pišite na info@dataofficer.si!

Previous Post

MOJE SLIKE – MOJA STVAR!

Next Post

KO SE IGRAŠ Z *RES* OBČUTLJIVIMI PODATKI, GRE HITRO RES NAROBE

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse
Omogoči vse