DPO

DPO - Pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov

Nova evropska Uredba za varstvo osebnih podatkov od vseh subjektov javnega sektorja in tudi večjega števila zasebnih poslovnih subjektov zahteva imenovanje pooblaščene osebe za varstvo osebnih podatkov – DPO (»Data Protection Officer«). Vloga DPO je še najbolj podobna revizorju.  Bistvo DPO-ja je v njegovem neodvisnem položaju, ki zagotavlja izogibanje konfliktu interesa in s tem zagotavljanje najvišje stopnje kakovosti delovanja.

 

Pooblaščeni osebi za varovanje osebnih podatkov je treba zagotoviti neodvisnost delovanja in sicer tako, da lahko neovirano izvaja vse potrebne aktivnosti za doseganje skladnosti poslovanja z novo Uredbo. DPO kot kontaktna oseba sodeluje z Informacijskim pooblaščencem (nacionalnim nadzornikom varstva osebnih podatkov -IP).

 

Poslovni subjekti lahko imenujejo notranjega ali zunanjega DPO. DPO mora imeti ustrezna znanja s področja varovanja osebna podatkov. Bistvena naloga DPO je spremljanje skladnosti obdelave osebnih podatkov s predpisi, usposabljanje zaposlenih, ozaveščanje odgovornih oseb in zaposlenih o pravilnem ravnanju z osebnimi podatki, svetovanje pri pripravi analize učinka (preden se uvedejo sistemi za zbiranje in obdelavo osebnih podatkov) in predvsem svetovanje ter poročanje odgovornim osebam glede izvedbe vseh organizacijskih in tehničnih ukrepov za učinkovito varovanje osebnih podatkov.

Kateri subjekti morajo zagotoviti notranjega ali zunanjega DPO?

Poleg celotnega javnega sektorja (državni organi, agencije, vrtci, šole, javni zdravstveni zavodi…), morajo DPO zagotavljati tudi zasebni subjekti, katerih temeljne dejavnosti zajemajo dejanja obdelave, ki pomenijo redno in sistematično obsežno spremljanje posameznikov (trgovski centri, spletne trgovine, banke, zavarovalnice, kadrovske agencije, agencije za posredovanje študentskega dela, javni prevozniki, komunalna podjetja…), ali pa obsežno obdelavo občutljivih –  posebnih vrst podatkov (med drugim so to vse politične stranke in sindikati, zasebne zdravstvene institucije ter drugi koncesionarji).

Zagotovite si DPO

Če ne želite posebej zaposliti nekoga le za ta namen, pooblastite zunanjega DPO. Kontaktirajte Dataofficer d.o.o.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve