Aktualno

Milijonske globe padajo vsenaokrog, začele bodo tudi pri nas

5.470.000,00. Ne ni hec – pet milijonov in štiristosedemdeset tisoč evrov kazni. Za nepravilno in nezakonito zbiranje in obdelavo osebnih podatkov. 

Na Hrvaškem je izpostava multinacionalke zbirala in obdelovala osebne podatke … ne le narobe, ampak kar kriminalno. Niso poskrbeli za varnost zbranih podatkov. Zbirali in obdelovali so podatke, ki z njihovim poslom niso imeli zveze. Snemali so telefonske pogovore brez dobrega razloga. Zbirali in obdelovali so občutljive (!) osebne podatke in ravnali z njimi kot svinja z mehom. Ko so njihove nečedne rabote prišle v javnost (osebni podatki skoraj dvesto tisoč ljudi so jim “ušli”), je državna Agencija za varnost osebnih podatkov (pri nas je to Informacijski pooblaščenec) odreagirala takoj – in ostro.

5.470.000,00 – pet milijonov in štiristosedemdeset tisoč evrov. 

Že nekaj časa opozarjamo, da je “medenih tednov” po letošnjem sprejemu novega Zakona o varstvu osebnih podatkov – ZVOP-2 – nepreklicno konec. Informacijski pooblaščenec nima več potrpljenja za izgovore, mencanja in opravičevanja, začele so padati vse višje globe. Naš trenutni rekord je 18.500 evrov – 15.000 za podjetje, 3.500 za odgovorno osebo. So vaši žepi dovolj globoki, da si to lahko privoščite? Vaše podjetje dovolj dobro stoji, da mu par deset tisočakov ne pomeni nič? Poleg tega pa ni več daleč čas, ko bo rekord podrt in bodo tudi pri nas globe šle v milijone!

Če se hecate, če ignorirate ZVOP-2, če mislite, da se bo dalo skriti, se zmeniti, “zrihtati” … prav. Samo vedite, da vaše podjetje ne bo zašlo v težave, ampak ga bo konec. Zato se, prosimo, ne igrajte – posvetujte se s strokovnjaki podjetja Dataofficer. Pišite nam na info@dataofficer.si ali pa nas pokličite na +386 41 314 400.

Za z zakonodajo usklajene opozorilne table o videonadzoru pa obiščite spletno stran zvop2.si, kjer boste do pravilne in lične opozorilne table prišli le z nekaj kliki!

Previous Post

Vrag je dokončno odnesel šalo: ignorirate ZVOP-2, dobite kazen

Next Post

Kolikor ‘lajkov’ na ‘fejsu’ – toliko obdelav osebnih podatkov!

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse
Omogoči vse