Aktualno

Kot odgovorna oseba ste … odgovorni!

Ste v podjetju odgovorni za varstvo osebnih podatkov, pa sste preveč obremenjeni, da bi poleg vseh nalog, ki jih imate, urejali še to? Imate občutek, da vaše podjetje ne posveča prav veliko pozornosti varovanju osebnih podatkov, pa nočete delati zgage zaradi tega? Potem ste lahko v škripcih – in to tako vi kot vaš žep!

Septembra je Informacijski pooblaščenec zaradi kršitev določb ZVOP-2 in GDPR pri videonadzoru – kar je danes že prav banalno, saj na pravilno izvajanje videonadzora opozarjamo že skoraj eno leto! – prilepil dve kazni. Eno podjetje je dobilo odločbo o prekršku s 6.000 EUR globe, drugo podjetje pa 8.000 EUR.

Nepredvideni stroški tega tipa in take višine so za podjetje zoprna reč, nekatera manjša lahko celo zaidejo v težave. A nas tukaj zanima tisti del odločbe Informacijskega pooblaščenca, ki se tiče odgovornih oseb. V prvem primeru je odgovorna oseba zaradi nepravilno izvajanega videonadzora dobila 1.000 EUR, v drugem pa 2.000 EUR kazni – in plačati ju morata iz lastnih žepov!

Imate dovolj visoko plačo, da vas par jurjev kazni ne skrbi? Potem izvolite, ignorirajte zakon in Evropsko uredbo še naprej (samo pazite, ponavljajoče se kršitve višajo kazni!). Če pa kot odgovorna oseba za varstvo osebnih podatkov nočete plačevati visokih glob za nekaj, kar lahko z lahkoto uredite, potem ukrepajte.

Posvetujte s strokovnjaki podjetja Dataofficer. Pišite nam na info@dataofficer.si ali pa nas pokličite na +386 41 314 400 – in rešite svojega pujska pred razbitjem!

Ali pa naredite nekaj povsem preprostega in predvsem cenovno dosti dosti ugodnejšega: obiščite spletno stran zvop2.si in si naročite posebej za vas prilagojene in z zakonodajo povsem usklajene – in lične! – obvestilne table o videonadzoru v vašem podjetju. Nekaj klikov, pa boste ušli gorjači Informacisjkega pooblaščenca, inšpekcijam, težavam in globam! Za pomoč pri pripravi ustreznih internih aktov pa si oglejte naše posebne pakete za preprosto ureditev najbolj pogostih oblik videonadzora.

Broken piggy bank isolated on white background.
Previous Post

Kolikor ‘lajkov’ na ‘fejsu’ – toliko obdelav osebnih podatkov!

Next Post

ChatGPT in umetna inteligenca – kaj pa varstvo osebnih podatkov?

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse
Omogoči vse