Aktualno

ChatGPT in umetna inteligenca – kaj pa varstvo osebnih podatkov?

Umetna inteligenca, virtualni asistenti, chatboti … vsak dan slišimo za novo čudovito orodje, ki nam pomaga, da bolje vodimo podjetje, da lažje in lepše komuniciramo s strankami, da poenostavimo in izboljšamo delovne procese.  Prav uporaba chatbotov je s pojavom ChatGPT dobesedno eksplodirala – in številna podjetja so to ali podobno orodje implementirala v svoje delovne in komunikacijske procese.

A je pri uporabi umetne inteligence dobro najprej povprašati staro dobro naravno inteligenco za nasvet. Kajti orodja, ki se učijo in izboljšujejo na podlagi stikov z uporabniki – ChatGPT je že tak – morajo zadostiti zahtevam GDPR in Zakona o varstvu osebnih podatkov ZVOP-2.

Ko  na primer podjetje integrira virtualnega asistenta v proces komuniciranja s strankami, je s tem postalo upravljalec osebnih podatkov vseh, ki pridejo v stik s tem orodjem. Samo orodje, oziroma njegov lastnik, pa je pogodbeni obdelovalec podjetja. Zato mora biti vsak korak obdelave teh podatkov v skladu z zakonodajo! Nikakor ni namreč dovolj, da se podjetje sklicuje na politiko zasebnosti ponudnika AI orodja, temveč mora za zagotavljanje varstva podatkov poskrbeti samo. Podjetje mora najprej presoditi, ali morda potrebuje izvesti presojo učinkov obdelave osebnih podatkov na pravice posameznika, tako imenovani DPIA – a je to zgolj začetek poti, uporabo AI orodij in AI obdelavo osebnih podatkov uskladi z zakonodajo.

Ne naredite kakšnega neumnega koraka pri uporabi umetne inteligence. Posvetujte se s strokovnjaki podjetja Dataofficer! Pišite nam na info@dataofficer.si ali pa nas pokličite na +386 41 314 400 – in se pametno lotite zadeve!

Previous Post

Kot odgovorna oseba ste … odgovorni!

Next Post

Pretiran videonadzor vas lahko precej stane!

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse
Omogoči vse