Aktualno

SUPERPODJETJE, SUPER SAMOZAVEST, SUPER KAZEN

Amazon je eno tistih globalnih superpodjetij, ki se ne ozira dosti na lokalno zakonodajo (ali delavce, ali okolje, ali …), in je nagnjeno k temu, da samozavestno počne, kar se mu pač zdi. Tako je v Španiji od kandidatov za delovna mesta zahteval potrdilo o nekaznovanosti, potrdila pa skupaj z drugimi osebnimi podatki pošiljal v ZDA, kjer so jih obdelovali.

 

Pa je španski sindikat – delavski sindikat: še ena reč, ki je Amazon ne razume in se je boji – to početje prijavil španskemu Informacijskemu pooblaščencu, ta pa je seveda zgubil živce. Ne le, da je “praksa” zbiranja potrdil o nekaznovanosti za delo pri Amazonu nezakonita – pošiljanje občutljivih osebnih podatkov (in izpis iz kazenske evidence je zelo občutljiv) iz EU v ZDA je absolutno prepovedano.

 

Pa je Amazon dobil od španskega Informacijskega pooblaščenca dvoje: prvič, takojšnjo prepoved zbiranja izpisov iz kazenske evidence in pošiljanja teh podatkov iz EU, ter 2.000.000,00 EUR kazni. Kazen je za Amazon morda majhna, a ne gre za to: težave s sindikati, informacijskimi pooblaščeni, uradi Evropske unije in jezno javnostjo resno škodijo še tako globalnemu megapodjetju.

 

Kako pa je z zbiranjem podatkov iz kazenskih evidenc pri nas? Določena delovna mesta, recimo v šolstvu in predšolski vzgoji, pa občutljiva mesta v javni upravi in nekaterih podjetjih imajo pogoj o nekaznovanosti. Delodajalčevo zbiranje izpisov iz kazenske evidence (“potrdil o nekaznovanosti”) ureja zakon, ki zbiranje in obdelavo te vrste občutljivih osebnih podatkov dovoljuje pod določenimi (in strogimi pogoji). Ne gre namreč le za to, ali sploh lahko zbirate te podatke od delavcev oziroma kandidatov za delovna mesta, vprašanje je tudi kdaj lahko zahtevate ta podatek: ali že v fazi prijave kandidatov na razpis (od vsakogar, ki se prijavi), ali šele kasneje.

 

O ravnanju z izpisi iz kazenske evidence in vseh drugih vseh pasteh zbiranja in obdelave osebnih podatkov se posvetujte s strokovnjaki podjetja Dataofficer: pišite nam na info@dataofficer.si ali nas pokličite na +386 41 314 400!
Previous Post

OD NADZORNE KAMERE DO VISOKE KAZNI V SAMO DVEH KORAKIH!

Next Post

!!!POMEMBNO OBVESTILO S PODROČJA INFORMACIJSKE VARNOSTI!!!

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse
Omogoči vse