Aktualno

Pretiran videonadzor vas lahko precej stane!

V zadnjih mesecih se Informacijski pooblaščenec ukvarja z vse več primeri pretiranega videonadzora na delovnih mestih. Videonadzor poslovnih prostorov je izjemno pomembno orodje za preprečevanje škode, za odvračanje tatov, za nadzor delovnih procesov, varovanje premoženja in zdravja zaposlenih. A se številni kljub jasnim smernicam videonadzora še vedno preveč zaženete in kamere postavite tudi tam, kjer res ni potrebno.

Število odločb, v katerih piše, da je odgovorna oseba storila prekršek, ker je videonadzor izvajala v nasprotju z določbami prvega odstavka 78. člena ZVOP-2 ,žal strmo narašča. 78. člen je jasen: Prepovedano je z videonadzorom snemati delovna mesta, kjer delavec po navadi dela, razen če je to nujno potrebno za varnost, preprečevanje ali odkrivanje kršitev, varovanje tajnih podatkov ali poslovnih skrivnosti, teh namenov pa ni mogoče doseči z milejšimi sredstvi. 

Informacijski pooblaščenec je z pretiran videonadzor izrekal opomine, zdaj pa ima dovolj: začele so padati globe. 4.000 EUR za podjetje, 500 za odgovorno osebo. 6.000 za podjetje, 1.000 za odgovorno osebo. 8.000 za podjetje, 2.000 za odgovornega. In globe bodo še rasle!

Tanka je meja med upravičenim videonadzorom in pretiranim vdorom v zasebnost, tudi na delovnem mestu. Za to ne tvegajte jeze in glob Informacijskega pooblaščenca: posvetujte se s strokovnjaki podjetja Dataofficer. Pokličite nas na +386 41 314 400 ali nam pišite na  info@dataofficer.si – in skupaj bomo uredili videonadzor v skladu z zakonodajo!

White collar at office desk working with surveillance camera on foreground.
Previous Post

ChatGPT in umetna inteligenca – kaj pa varstvo osebnih podatkov?

Next Post

ALI LOKALNA TV LAHKO SNEMA OBČINSKO SEJO SVETNIKOV BREZ PRIVOLITVE NAVZOČIH?

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse
Omogoči vse