Aktualno

BOŽIČEK PRINESEL ZVOP-2!

Pa ga imamo, ZVOP-2! Dolgo smo ga čakali in veliko mu lahko očitamo – a je vsaj sprejet. ZVOP-2 prinaša nekaj novosti in razčiščuje nekaj nejasnosti, pa si jih poglejmo.

Glavna novost je pooblastilo Informacijskemu pooblaščencu, da lahko neposredno izreka globe kršiteljem. Tudi višine glob so se spremenile, na do 10 milijonov evrov ali 2 % letnega prometa za manjše kršitve (!), in do 20 milijonov evrov ali 4 % letnega prometa za hujše kršitve.

V novem zakonu je podrobneje opredeljeno področje biometrije in zbiranja biometričnih podatkov, uvajajo se nove zahteve na področju videonadzora, določajo se posebne zbirke osebnih podatkov, predvsem pa novi ZVOP drugače obravnava javni in zasebni sektor – kar je za podjetja in organizacije v javnem sektorju še posebej pomembno.

 

Pooblaščena oseba za varstvo podatkov – DPO

ZVOP-2 ponavlja določila iz GDPR, zato vsi, ki pooblaščene osebe za varstvo osebnih podatkov še nimate, POHITITE!

Ključnega pomena je, da DPO ne sme nadzirati samega sebe (da bi bil direktor ali nekdo, ki določa pravila obdelave osebnih podatkov DPO). Najboljša rešitev za velika podjetja je zaposlitev DPO, za srednja in mala pa najem zunanjega strokovnjaka iz uglednega in zanesljivega podjetja, ki se ukvarja z varstvom podatkov, kot je Dataofficer d.o.o.

 

Videonadzor

Pri videonadzoru je pomembno predvsem določilo, da mora posameznik najprej biti obveščen in šele nato posnet. Vsebina obvestila o videonazdoru se tako spreminja – in tudi tu vam na pomoč lahko priskočijo strokovnjaki podjetja Dataofficer.

 

Skratka, zakon o varstvu osebnih podatkov imamo, zdaj se ga moramo le še držati. V podjetju Dataofficer smo pripravljeni na vsa vaša vprašanja in vas z lahkoto pripeljemo mimo vseh pasti, da boste varno in ustrezno upravljali z osebnimi podatki, predvsem pa da se boste izognili precej višjim globam, ki jih določa ZVOP-2. Pišite nam na info@dataofficer.si ali pa nas pokličite na +386 41 314 400!

 

 

Previous Post

NOV UDAREC ZLU: CILJANO OGLAŠEVANJE SE VSE MANJ SPLAČA

Next Post

PORNORGRAFIJA ŠKODUJE?

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse
Omogoči vse