Aktualno

KO JIH OBČINA DOBI PO GRBI

Kako zlahka padeš v brezno zakonov in kazni, če misliš, da lahko zahteven informacijski projekt pelješ brez posebej določenih strokovnjakov za varnost osebnih podatkov … Pred dobrim letom sta se norveški občini Rygge in Moss združili v eno občino. Po združitvi so poenotili tudi IT sistem, pri tem pa je zaradi brezbrižnosti, neupravičene samozavesti in nepoznavanja področja prišlo do hude napake.

Občina Moss je zbirala osebne podatke pacientov lokalne pediatrične klinike, klinika pa je poleg otrok skrbela tudi za cepljenje odraslih. Pri združitvi informacijskih sistemov obeh občin so ti izjemno občutljivi osebni podatki naenkrat začeli uhajati iz vseh možnih razpok, pokazale pa so se tudi res obupne napake pri samem zbiranju podatkov: napačne registracije cepljenih, nepopolno sledenje pacientom, zmeda pri zdravstvenih kartonih, dostopi nepooblaščenih oseb do občutljivih podatkov itd. itd.

Norveški urad za varstvo podatkov je bil zgrožen. Več kot 2.000 prebivalcev občine je bilo izpostavljenih morebitnim zlorabam res občutljivih osebnih podatkov. Ker pa je združena občina sama prijavila in odpravila napako ter do same zlorabe podatkov ni prišlo, so izrekli “milejšo” kazen: 50.000 evrov.

A tudi 50 tisočakov je za občino lahko hud strošek, da o izgubi zaupanja občanov in obči piar katastrofi ne govorimo. V Sloveniji je vse polno majhnih občin z majhnimi proračuni, ki niti ne zmorejo paziti na vse pasti zakonske ureditve varstva osebnih podatkov. Zato vam vsem polagamo na srce – vzemite varstvo podatkov resno; pogovorite se s strokovnjaki podjetja Dataofficer in poskrbite, da ne bo prišlo do neprijetne in predvsem drage napake. Pokličite nas na 386 41 314 400 ali nam pišite na info@dataofficer.si!

Previous Post

VSE NAJBOLJŠE, GDPR!

Next Post

MALO SO SE POHECALI – VELIKO BODO PLAČALI

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse
Omogoči vse