Aktualno

DELODAJALCI, PAZITE PRI ZBIRANJU IN OBDELAVI PODATKOV SVOJIH ZAPOSLENIH!

podatki zaposlenih so varovani – zaposleni potrebujejo jasna obvestila o obdelavi osebnih podatkov – podatki zaposlenih so lahko osebni podatki posebne kategorije: občutljivi osebni podatki

Grški urad za varnost podatkov je odkril, da so v revizorski hiši PricewaterhouseCoopers (PwC) zelo na široko zbirali osebne podatke – tudi tiste bolj občutljive narave – svojih zaposlenih in za to od njih pridobili zelo splošna soglasja. Ker je tako ravnanje s podatki in tak način njihovega zbiranja v nasprotju z uredbo GDPR, je urad družbi PwC naložil 150.000 evrov globe.

Zbiranje podatkov zaposlenih je namreč zelo občutljivo področje, saj je v razmerju med delodajalcem in delavcem moč praktično povsem na strani delodajalca. Zato je soglasje, kot pravna podlaga za obdelavo osebnih podatkov v razmerjih med delodajalcem in delavci, res in zgolj izjema – npr. soglasje za obdarovanje otrok. In tudi kadar gre za soglasje, ko bi to lahko bilo zakonita pravna podlaga za obdelavo osebnih podatkov v teh razmerjih, mora biti tudi v teh primerih soglasje jasno, pregledno in določno. Sploh, ko gre za obdelavo osebnih podatkov posebne vrste (občutljivih osebnih podatkov) – kot so  politična usmeritev, članstvo v sindikatu, zdravstveni, genetski in biometrični podatki – so zahteve za zakonito obdelavo in predhodno zakonito pridobljeno soglasje še višje.

POZOR! Zaradi obdelav osebnih podatkov zaposlenih o članstvu v sindikatu so zahteve za obdelavo osebnih podatkov za delodajalce bolj stroge, saj tudi v kolikor drugače ne obdelujejo osebnih podatkov posebne kategorije – občutljivih osebnih podatkov, zaradi obdelave podatkov o članstvu v sindikatu, preidejo v skupino subjektov, ki obdeluje osebne podate posebne kategorije – občutljive osebne podatke. V teh primerih mora biti poleg ostalih zahtev v zvezi s soglasjem, le-to, tudi izrecno, samo varovanje pri obdelavah je mnogo bolj zahtevno.

Visoka kazen je jasno opozorilo podjetjem, da naj nemudoma uredijo področje zbiranja in varovanja osebnih podatkov, sicer bodo globe doletele tudi njih. Strokovno svetovanje na področju varstva osebnih podatkov vam nudimo tudi v podjetju Dataofficer – pišite nam na info@dataofficer.si ali nas pokličite na 041 314-400!

Previous Post

VČASIH ŠELE VISOKE GLOBE NAREDIJO RED

Next Post

ZAKAJ BI SE TRUDILI – NAJ IMAJO ŽE ODKLJUKANO!

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse
Omogoči vse