Aktualno

ADMIN / 1234

Spet smo pri primerih iz resničnega življenja … V neki naši bolnišnici je administratorka dobila dostop do baze podatkov bolnikov, do vrha polno res občutljivih osebnih podatkov. Tako pomemben informacijski sistem mora biti dobro zavarovan pred nepooblaščenimi vstopi. A se vsi žal ne zavedajo tega, in s ključnimi podatki, kot so uporabniško ime in geslo, ravnajo lahkotno in sproščeno … Saj veste: saj ni treba ravno vsak mesec zamenjati gesel, kajne? Zakaj bi imela tako komplicirano geslo, da si ga ne morem zapomniti? Nimam toliko časa, da bi razmišljal še o geslu – si bom geslo lepo napisal na listek in ga prilepil na ekran …

In seveda se je zgodilo – neznana oseba je z uporabo administratorkinega gesla nepooblaščeno vstopila v sistem, si ogledala občutljive osebne podatke nekega pacienta – in to vse. Ime in priimek, naslov, telefonska številka, rojstni datum, EMŠO, številka kartona, številka zavarovanja, podatke o zaposlitvah, o izbranem splošnem zdravniku, o vrstah zdravstvenih pregledov itd.  Čisto vse.

Informacijski pooblaščenec je ukrepal, kazen je bila izrečena .. a takrat je bilo za bolnišnico, za administratorko, predvsem pa za pacienta že prepozno.

Skrb za varnost dostopa do podatkov v informacijskem sistemu je izjemno pomembna. Najbolj ključen element varnosti – tisti, na katerem se vse skupaj največkrat podre – pa ste v resnici vi; vsak, ki je pooblaščen za dostop in obdelavo podatkov. Tisti, ki ve, da uporabniško ime ne sme biti Admin, in geslo ne 1234.

Slabe prakse pri varovanju računalniških sistemov ter pri zbiranju in obdelavi osebnih podatkov so na žalost še vedno pogoste, vse hujše pa so tudi posledice takih ravnanj. Naučite se pravilnega ravnanja, preprečite vdore in kršitve varstva osebnih podatkov – prijavite se na spletne e-učilnice podjetja Dataofficer!

E-usposabljanja podjetja Dataofficer, ki bodo potekala od 20. februarja do 12 marca, vas bodo poleg drugih veščin naučila tudi pravilne izbire gesel, upravljanja gesel in zavarovanje točk dostopa v informacijski sitem. Posebej prilagojena so za zaposlene v zdravstvu, za zaposlene v državni upravi in v javnem sektorju, za zaposlene na občinah ter za zaposlene v zasebnih podjetjih.

Prijavite se še danes – pišite nam na info@dataofficer.si ali nas pokličite na 041 314 400. Prijave zbiramo do 17. februarja!

Previous Post

SLABA PRAKSA – DOBER NAUK: DATAOFFICERJEVA E-USPOSABLJANJA!

Next Post

KORONAVIRUS IN VARSTVO OSEBNIH PODATKOV ZAPOSLENIH

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse
Omogoči vse